Ma 4, di 5 en wo 6 maart
20.00 uur

Argo,

Locatie: Filmhuis De Zwarte Doos

Ben Affleck, VS 2012
Taal: engels – ondertiteling: nederlands
Aktie

Argo is gebaseerd op een artikel dat in 2007 in het blad Wired verscheen: ‘How the CIA Used a Fake Sci-Fi Flick to Rescue Americans from Tehran’. Het is een van de maffere episoden uit de CIA-geschiedenis. In 1979 wordt een groep Amerikanen gegijzeld in hun ambassade in Iran. Zes medewerkers weten te ontsnappen en duiken onder bij de Canadese ambassadeur. Als ze daar worden gevonden, wordt dat zeker hun dood, dus moet de CIA hen zo snel mogelijk het land uit zien te halen.

Voor zulke klusjes heeft de inlichtingendienst een expert: agent Tony Mendez (gespeeld door Affleck zelf). Die stelt voor met behulp van vriendjes in Hollywood een nepfilm te produceren, die zogenaamd in het Midden-Oosten zal worden opgenomen. Vermomd als Hollywoodproducent kan hij dan naar Iran afreizen om de Amerikanen het land uit te smokkelen.

Affleck presenteert de geschiedenis als een spannende thriller met overtuigende seventies-look, een vleugje feelgood, en verrassend veel humor. De eerste helft, over de productie van de nepfilm – een slap aftreksel van Star Wars met de titel Argo – biedt een leuk satirisch inkijkje in Hollywood, met glansrollen voor Alan Arkin als cynische producent en John Goodman als goedmoedige grimeur. De tweede helft, in Iran, biedt tamelijk traditionele maar effectieve Hollywoodsuspense. (bron: Rick de Gier, cinema.nl)